Realisaties

Country keuken

 

Deze country keuken noem ik met trots ‘het paradepaardje van FREDDYWOOD’.

Het is onze eigen keuken en het was een hele uitdaging om het ontwerp ervan vloeiend te laten overgaan naar de Vlaams barokke eetplaats in dezelfde ruimte.

Er is heel wat denk- en tekenwerk aan vooraf gegaan om de beschikbare oppervlakte (ongeveer 14 m²) -in een ongewone vorm- optimaal te gebruiken en alle elementen waarvan wij vinden dat ze bij een country keuken behoren te integreren.

 

De corpussen van de kasten zijn gemaakt in massief eik en voor een paar zijkanten werd eik fineer gebruikt. Het hout werd gebeitst en afgewerkt met een laag vernis. De greepjes zijn ijzeren draadkrukjes met roestfinish.

 

De binnenkasten zijn gemaakt uit melamine in het kleur ‘pompelmoes’ (pastelgeel).

 

Voor de werkbladen kozen we voor blauwe hardsteen in een dikte van 4 cm met een gekartelde rand.

 

De spatwand van de kooknis is afgewerkt met tegels waarop een handgeschreven recept staat. De letters staan met de laatste glazuurlaag in de tegels gebakken. Voor dit laatste konden we rekenen op de expertise van atelier de Knock.

 

De keukentoestellen zijn van het merk Miele: microgolfoven, drukstoomoven, serviesverwarmer, afwasautomaat, inbouwkoffieapparaat en keukenweegschaal.

De dampkap is van het merk Novy. 

Onze kookwensen waren nogal uitgebreid en we beschikten graag over: voldoende kookplaten, een bak/grillplaat, aangepaste wokbrander (met ring) en een ruime oven en grill. Dit alles vonden we samen in één compact toestel van het merk Falcon: de Falcon Classic 110 past met zijn retro-look perfect in een country keuken en voldoet aan al onze kookwensen. De cranberry-uitvoering zorgt voor een mooi accent.

 

Ook voor de koelkast kozen we voor een retromodel, in dit geval een side-by-side van het merk General Electric afgewerkt met zwarte glazen panelen.

 

Villeroy & Boch heeft de keramische dubbele spoelbak Modules die qua stijl goed aansluit bij de country keuken. Bij het merk Horus vonden we de perfecte kraan om het geheel af te werken.
Voor het warm water rekenen we op een Quooker combi die ons  tevens instant kokend water bezorgd uit een aparte kraan.

In het werkblad is een klein keukenafvalbakje geïntegreerd.

 

Omdat alles één geheel zou vormen werden  details van de (binnen)deurlijsten en de dressoir overgenomen.

 

Met uitzondering van 2 ladenblokken hebben alle onderkasten lades in plaats van legplanken. Op die manier is de volledige ruimte gemakkelijk toegankelijk. Alle kastdeuren en lades sluiten zacht en geruisloos met het Blumotion-systeem van Blum ®.

 

De inrichting:
Het is een halfopen keuken geworden in een U-vorm met een verbindingsstuk naar wat op dat moment een schiereiland wordt.
Om het in minder technisch termen te verwoorden: de indeling van de keuken lijkt een beetje op een huisjesslak. In het centrale gedeelte bevindt zich de keukendriehoek (kookgedeelte/spoelbak/koeling) en op die manier kan er heel compact gewerkt worden.

 

De werkbladen zijn op 2 verschillende hoogtes gemaakt: 90 en 95 cm, waardoor het voor iedereen ergonomisch werken is.